Turski farmer kravama stavlja VR naočale kako bi davale više mlijeka

Kažu da će Metin (Facebookov) projekt virtualne stvarnosti Metaverzum biti početak potpuno nove ere. No, dok živimo u iščekivanju mogućnosti koje će nam ponuditi ovaj novi vrli virtualni svijet, dobro je podsjetiti se da virtualna stvarnost nije samo za ljude.

Goveđi matrix

Prošle godine svijetom se tako proširila vijest o tome kako u Rusiji kravama stavljaju VR naočale kako bi se opustile gledajući virtualne zelene pašnjake i tako davale više mlijeka.

Nešto slično sada je učinio i turski farmer koji je istu teoriju primijenio na vlastitim kravama. İzzet Koçak, stočar iz Aksaraya, počeo je stavljati VR naočale svojim kravama kako bi vidio hoće li životinje doista proizvoditi više mlijeka ako povjeruju da se umjesto u zagušljivim stajama nalaze na osunčanim pašnjacima.

Prvi uspješni eksperimenti s kravama u virtualnoj stvarnosti obavljeni su prošle godine u Rusiji
Prvi uspješni eksperimenti s kravama u virtualnoj stvarnosti obavljeni su prošle godine u Rusiji

Kako piše turski Anadolu Ajansi, Koçak se nadao da će krave, zimi zatvorene u štali, biti sretnije s VR naočalama na glavi i onda proizvoditi više mlijeka. Ovo mu nije prvi eksperiment; turski je seljak prije toga kravama puštao smirujuće zvukove klasične glazbe. 

Etička pitanja

U prvoj fazi isprobao je naočale za virtualnu stvarnost na dvije krave i pratio njihovo ponašanje sljedećih deset dana. Pokazalo se da su krave s VR naočalama počele davati više mlijeka, a povećala se i njegova kvaliteta.

Krava na slici lijevo sad dnevno daje pet litara mlijeka više od krave na slici desno
Krava na slici lijevo sad dnevno daje pet litara mlijeka više od krave na slici desno

Turski farmer tvrdi da je proizvodnja kravljeg mlijeka porasla s 22 litre na 27 litara dnevno. Koçak sad planira nabaviti još 10 naočala za svoje krave.

Iako se prvi rezultati čine pozitivnima, time se otvaraju i neka ozbiljna etička pitanja: imaju li ljudi pravo zbog više mlijeka krave tjerati da žive u virtualnoj stvarnosti, samo je jedno od njih.