Sve veći prihodi big techa od online oglašavanja

Istraživanje tvrtke za tržišne analitičare Omdia pokazuje da su Google, Amazon, Meta (bivši Facebook) i Apple ( GAMA) 2021. godine zajedno prihodovali 70% tržišta online globalnog oglašavanja izuzev Kine gdje im je oglašavanje zabranjeno. Omdijino istraživanje Advertising Intelligence Service procjenjuje neto prihode od oglašavanja prema vrsti medija, tvrtkama i vrstama oglašavanja za 67 pojedinačnih zemalja te globalnih regija.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Još 2020. godine GAMA je značajno nadmašila ukupno globalno tržište oglašavanja, ostvarivši kombinirani rast od 17% u na pad ukupnog globalnog tržišta oglašavanje te godine od -1%, odnosno ukupnog globalnog neto prihoda od medijskog oglašavanja. Takav trend nastavio se i 2021. godine čine je povećan udio GAMA-e u ukupnom globalnom neto prihodu od medijskog oglašavanja. Najveći rast od velikih tehnoloških tvrtki ostvario je Google, u prva tri tromjesečja 2021. godine ostvario je rast 40,6% što je njegov najveći rast prihoda od oglašavanja od 2007, godine.

Omdia navodi da će, iako će tržišni lideri u tradicionalnim medijskim segmentima, kao što je linearna TV, nastaviti s velikim udjelima prihoda u svojim sve manjim dijelovima tržišta, izgleda da će se dominacija GAMA-e u online oglašavanju nastaviti snažno rasti zbog dosega korisnika u svojim aplikacijama i količine prikupljenih podataka.

U ukupnom prihodu od oglašavanja kroz platforme GAMA-e prolazi 45% svih oglasa u 2021. godini, u online oglasima udjel je 65%.

Podijeli: