Koliko privatnih podataka istražiteljima daju popularne mobilne aplikacije za dopisivanje?

U javnost je dospio interni dokument američkog FBI-ja koji otkriva koliko i kakvih podataka njihovi istražitelji mogu dobiti iz popularnih mobilnih aplikacija za dopisivanje. Prema ovom popisu, iako to nije pretjerano iznenađenje nikome tko je upućen u zbivanja, najveću količinu podataka, u slučaju potrebe, može se dobiti od Facebookovog WhatsAppa te iz Appleovog sustava iMessage.

Ranjivi backupi

Ove dvije aplikacije diče se end-to-end enkripcijom, no ona se još uvijek po defaultu ne primjenjuje na backupe razgovora. Dakle, u slučajevima kada im je to potrebno, FBI-jevi istražitelji mogu zatražiti sudski nalog za pretraživanje podataka i dobiti sadržaje razgovora, podatke o kontaktima, i otprilike sve ostalo što se o jednom korisniku iz njegove aktivnosti na WhatsAppu može doznati (sve pod uvjetom da koristi sigurnosno kopiranje podataka na iCloud). U slučaju da ovaj backup nije aktiviran, WhatsApp će o svojim korisnicima otkriti osnovne podatke o korisniku, njegov adresar, kao i metapodatke o razgovorima.

Apple će, slijedom sudskog naloga, također otkriti sve dostupno u iCloudu – poruke do unatrag 25 dana, kao i sve pohranjeno u tamošnjim backupima. Isto tako istražiteljima će biti dostavljeni i dekripcijski ključevi za backupe.

Signal i Telegram su prvaci privatnosti

Želite li, pak, odabrati neko sigurnije rješenje – ponovno se, i na temelju ovih podataka, kao favoriti ističu Signal i Telegram. Čak niti sa sudskim nalogom FBI ne može doći do sadržaja dopisivanja iz ovih aplikacija. Telegram bi mogao dati podatke o IP adresi i telefonskom broju, ali samo ako je riječ o istrazi povezanoj s terorizmom. Od Signala istražitelji mogu dobiti tek datum kada je korisnik kod njih registriran i kada se zadnji puta aplikacijom koristio.

Od popularnih aplikacija spomenimo još i Viber. On istražiteljima može ponuditi podatke o broju telefona i IP adrese, kao i metapodatke o privatnim porukama (vrijeme, datum te brojeve telefona ljudi koji su se dopisivali).

Neprofitna američka organizacija za zaštitu privatnosti, Property of the People, koja je dobila ovaj dokument, oglasila se i službenim komentarom. “Privatnost je ključna za demokraciju. Jednostavnost kojom FBI nadzire naše podatke online i iskopava intimne detalje naših života, prijetnja je svima nama i utire put autoritativnom vladanju”, poručio je direktor ove udruge Ryan Shapiro.