Hrvatski startup za pošumljavanje iz dronova

Hrvatski startup Magic Forest uz pomoć prilagođenih dronova vrši ponovnu sadnju drveća na područjima koja su pogođena prirodnim poremećajima poput požara, suše ili najezde bolesti i onim neprirodnim devastacijama kao što su prekomjerna sječa, rudarstvo, poljoprivredna krčenja…

Tehnologija nije nova, ali projekt Magic Foresta u Hrvatskoj raspršuje sjemenke drveća u većim količinama i brže nego što mogu drugi slični projekti. Iz dronova se izbacuju kuglice veličine loptice za golf, pri padu na tlo oslobađajući sastojke za stvaranje povoljnog mikro-okruženja za sjeme da se ukorijeni, navodi autor projekta, jedan od čelnika tvrtke Magic Forest Goran Ladišić. “Unutra osim sjemenke stavljamo i pijesak, travu, glinu i čili”, objašnjava Ladišić dodajući kako se čili stavlja kako divlje životinje ne bi jeli sjemenke.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Ljetni šumski požari u Hrvatskoj često se događaju na teško dostupnim područjima za sadnju drveća. Magic Forest prošlo je ljeto vršilo sadnju drveća u općini Promina na jugu Hrvatske. Projekt se razvija već dvije godine, a Ladišić kaže kako  je u testiranjima 40 posto sjemenki izraslo u drveće. Upravitelj dronovima Ivan Vidaković kaže kako se njihovom metodom za osam sati, uz korištenje četiri ili pet dronova, sjemenke mogu raspršiti  na oko 24 hektara zemljišta.

Za projekt Magic Forest a interes je pokazan iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije i Kalifornije… Iz Magic Foresta navode i da im je cilj sudjelovati u projektu Europske unije za sadnju tri milijarde novih stabala do 2030. godine u borbi protiv klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti.

Podijeli: