Novi Winamp je na pomolu

Winamp je glazbeni player uz kojeg su krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih godina odrastale generacije. Izvorno je on bio proizvod američke kompanije Nullsoft. Pokrenut je 1997. godine kao maleni besplatni program za Windowse koji je stekao globalnu popularnost, a mogao se nadograđivati raznim dodacima, uljepšavati skinovima i slično.

Od 1999. godine vlasnik mu je bio AOL, a od 2014 od potpunog ga je gašenja spasio sadašnji vlasnik, Radionomy. No, Winamp nije dobio službenu nadogradnju od verzije 5.5 izdane još 2007. godine. Ipak, već se tri godine najavljuje kako će se legenda vratiti u novom ruhu – i napokon se po tom pitanju dogodio vidljivi pomak.

Uskoro beta test

Na stranici Winamp.com trenutačno se nalazi uvodni ekran na kojem se moguće predbilježiti i tako među prvima dobiti priliku instalirati prvu beta inačicu ove aplikacije za preslušavanje glazbe.

Novi vizual Winampa
Novi vizual Winampa

Na istom mjestu vidimo i novi vizualni identitet te logotip Winampa, kojim bi player trebao zagaziti u novo poglavlje svoje povijesti. O funkcionalnostima, dizajnu i drugim karakteristikama za sada nema službenih informacija.

Ako ćemo se voditi onime što piše na osvježenom webu, Winamp bi u novom izdanju trebao dobiti mogućnosti poput glazbenog streaminga, slušanja glazbe iz clouda te preslušavanja podcasta ili streaminga radijskih postaja. Isto tako, mogao bi biti primarno mobilna, a ne desktop aplikacija.

Na novom se webu Winampa navodi i kako će on postati središnje mjesto za autore, omogućit će im objavljivanje glazbenih djela, davati im kontrolu nad vlasništvom te ih spajati s obožavateljima.