Gartner: Globalni nedostatak čipova do Q2 2022.

Prevladavanje nedostatka poluvodiča u cijelom svijetu neće se dogoditi prije  drugog tromjesečja 2022. godine, navodi Gartner Inc. u svojoj najnovijoj analizi. Nedostatak poluvodiča ozbiljno će poremetiti opskrbni lanac i ograničit će proizvodnju mnogih vrsta elektroničke opreme do kraja 2021. godine. Ljevaonice povećavaju cijene poluvodiča, a tvrtke za proizvodnju čipova povećavaju svoje cijene. Nedostatak čipova započeo je prvenstveno s uređajima, kao što su upravljanje napajanjem, zasloni i mikrokontroleri, proizvedeni na naslijeđenim čvorovima u 8-inčnim ljevaonicama, koji imaju ograničenu ponudu. Nedostatak se nakon toga proširio i na druge uređaje, a postoje ograničenja kapaciteta i nestašice i za ostale dijelove elektroničkih sklopova.

Za većinu elektroničkih proizvoda nedostatak poluvodiča bit će prevladana do drugog tromjesečja 2022. godine, a neka ograničenja na tržištu mogla bi potrajati i do kraja slijedeće godine, navodi Gartner.

Gartnerov indeks praćenja lanca opskrbe dijelova za poluvodiče – projekcija kretanja indeksa zaliha poluvodiča u svijetu, 2021.-2022.
— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Podijeli: