Robotizacija poslovanja u Americi je na rekordnim razinama

Američko udruženje za napredak automatizacije (Association for Advancing Automation, A3), objavilo je podatke o napretku robotizacije i automatizacije proizvodnih procesa na području Sjeverne Amerike. Ovi podaci pokazuju kako je trend uvođenja robota u proizvodne linije na rekordnoj razini, tj. da nikada u povijesti, u usporedivom vremenskom razdoblju. nije bilo naručeno industrijskih robota kao u prvih devet mjeseci ove godine. Ti rezultati daju naslutiti i da će cijela 2021. godina biti rekordna kad je riječ o automatizaciji raznih proizvodnih procesa.

Rekordne narudžbe robota

A3 izvještava kako je od siječnja do rujna ove godine na području SAD-a i Kanade naručeno oko 29 tisuća industrijskih robota, čak 37% više nego u istom razdoblju prošle godine. U robotizaciju poslovanja u tom je periodu uloženo 1,48 milijardi dolara, premašivši tako dosadašnji rekord, postavljen 2017. godine.

“S nedovoljnom ponudom na tržištu rada u proizvodnim sektorima, logistici i praktički svim industrijama, kompanije svih veličina sve više posežu za robotima i automatizacijom kako bi ostale produktivne i kompetitivne”, kažu iz udruženja A3. Osim što nedostaje radne snage u brojnim sektorima, pandemija je pokazala kako je automatizacija dobra alternativa za mnoga radna mjesta na proizvodnim linijama.

Association for Advancing Automation
Association for Advancing Automation

Dok kompanije ne mogu pronaći dovoljno radnika, roboti su im na raspolaganju, pa nije čudo da ih se prodaje sve više. Najveći porast potražnje na sjevernoameričkom kontinentu A3 bilježi u metalskoj industriji, a slijedi je sektor proizvodnje automobilskih dijelova. Tu su i prehrambena, farmaceutska, elektronička industrija, kao i autoindustrija, koja je ove godine do sada naručila 16% više robota nego lani.

Pribroji li se proizvođačima automobila i s njima povezana industrija autodijelova, narudžbe tog sektora porasle su za 20%, a on je i najveći pojedinačni kupac robota u proizvodnji – početkom godine oni su naručili čak 51% svih industrijskih robota u Sjevernoj Americi.

Association for Advancing Automation
Association for Advancing Automation