Nakon rasta 41% očekuje se pad cijene DRAM memorije u Q4 2021

Cijene DRAM-a (Dynamic Random Access Memory) porasle su za 41% u prvih osam mjeseci 2021. godine, s 3,37 američkih dolara u siječnju na 4,77 dolara u kolovozu. Rujanski cijena DRAM-a pala je 3% na 4,62 dolara, što je i dalje povećanje od 37% u odnosu na početak godine. Tako snažno povećanje cijene i oporavak tržišta očekivali su se u 2020. nakon vrlo teške 2019. godine kada je prosječna prodajna cijena DRAM-a pala za 44%. No, glavni izazovi (najviše, među njima, globalna pandemija covid-19) poremetili su tržište DRAM-a u 2020. godini.

Zbog smanjenja potražnje očekuje se da će cijene DRAM-a računala i poslužitelja pasti za 0 5% u 4. tromjesečju 2021. godine

Početkom 2021. dostupnost cjepiva protiv covida-19, posebno u razvijenijim zemljama, omogućilo je oporavak nekoliko nacionalnih/regionalnih gospodarstava na razine prije pandemije. Tijekom prva tri tromjesečja ove godine dobavljači DRAM-a trudili su se zadovoljiti nagomilanu potražnju iz svih dijelova tržišta. Vremena isporuke su se povećavala jer su kupci, željni da imaju dovoljno čipova na zalihama za svoje sustave, kupovali ranije i naručivali više što je, naravno, utjecalo na rast cijena.

Proizvođači računala i računalnih poslužitelja kupili su velike količine DRAM-a u prvoj polovici 2021. godine kako bi spriječili neželjene nedostatke. Kako su ti proizvođači stvorili zalihe očekuje se da će smanjiti kupnja DRAM-a u 4. tromjesečju ove godine. Zbog smanjenja potražnje očekuje se da će cijene DRAM-a računala i poslužitelja pasti za 0 5% u 4. tromjesečju 2021. godine.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Nakon pada na trogodišnji minimum od 14,8 milijardi dolara u prvom tromjesečju 2020. godine, tržište DRAM-a s početkom pandemije corona-19 zabilježilo je rast u svakom tromjesečju kroz 2020. i prva tri tromjesečja 2021. godine. Prodaja DRAM-a u trećem tromjesečju 2021. godine zabilježila je najveću tromjesečnu prodaju (26,0 milijardi dolara) još od trećeg tromjesečja 2018. godine kada je tromjesečna prodaja DRAM-a dosegnula rekordnih 28,2 milijarde dolara.

tromjesečno tržište DRAM-a ukazuje naznatne dobitke ostvarene kroz prva tri tromjesečja 2021. godine

Mobilni DRAM

IC Insights predviđa da će globalna isporuka pametnih telefona nove generacije 5G narasti na 575 milijuna jedinica u 2021. godini. Međutim, u svjetlu neizvjesne blagdanske sezone kupnje i nižih cijena DRAM-a za mobilne uređaje koje se očekuju u 2022. godini, proizvođači pametnih telefona i dalje su oprezni u pogledu kupnje previše DRAM-a u 4. tromjesečju ove godine te su se umjesto toga odlučili usredotočiti na smanjenje zaliha. IC Insights vjeruje da će to zadržati cijene za mobilni DRAM u 4. tromjesečju 2021. godine.

U nekim slučajevima, nedostatak drugih komponenti IC-a utjecao je na cijene DRAM-a. Na primjer, neke od najvećih potreba za grafičkim DRAM-om potječu od grafičkih kartica koje se koriste u prijenosnim računalima. U posljednjem tromjesečju ove godine očekuje se da će ozbiljne nestašice upravljačkih IC-ova, IC-ova za upravljanje napajanjem i drugih perifernih sklopova ograničiti proizvodnju grafičkih kartica, što je smanjilo aktivnost nabave grafičkog DRAM-a. Kao rezultat toga, očekuje se i pad cijene grafičkog DRAM-a za 0-5% u 4. tromjesečju 21. godine. (izvor grafova www.icinsights.com)

Podijeli: