Uskoro moguć „rootkit“ za PS5

Prema pisanju ArsTechnice hackersko-crackerska grupa Fail0verlow objavila je na Twitteru da su došli u posjed enkriptiranih ključeva za pristup kernelu PlayStationa 5, što za sada ne znači mnogo za krajnje korisnike, ali otvara put mogućnosti unošenja izmjena u kernel, kao što se to čini kod rootkitanja smartfona.

Na ovaj način će korisnici moći mijenjati službeni kernel koji dolazi s konzolom s kernelima koje naprave sami, oni ili netko drugi, kada se i ako ovi pojave sada kada postoji teoretska mogućnost za to. Razlog? Instalacija nekog drugog OS-a (Linuxa, naravno) ili nekog drugog softvera koji nije prošao Sonyjevo odobrenje.

Slika uz tekst prikazuje navodno dekriptirani firmware PS5 što bi trebalo biti dokaz da je zaštita kernela probijena.

Usput, kada je ista hackerska grupa prije 11 godina pronašla i objavila sigurnosni propust u PlayStationu 3, Sony ih je tužio zbog zaobilaženja zaštite sistema, ali je slučaj zaključen vansudskom nagodbom.

Iako se činilo da zbog straha od tužbi i poučeni prethodnim iskustvom Fail0verflow ne namjeravaju više dirati u PlayStation, čini se da je zatišju na ovom planu došao kraj.