VirusTotal Mobile – provjerava jesu li instalirane aplikacije potencijalno maliciozne

OSNOVNI PODACI
Naziv VirusTotal Mobile 
Namjena Provjerava jesu li aplikacije maliciozne
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Sigurnosne prijetnje sve su brojnije, a dobar se dio malicioznih napada počeo fokusirati na pametne telefone. Na žalost, napravljen je niz studija koje su pokazale da su mobilni antivirusni alati (većinom su namijenjeni Androidu) dobrim dijelom beskorisni ili slabo učinkoviti, a s druge strane postoji sve već broj malicioznih aplikacija koje mogu uzrokovati čitav niz neugodnosti.

Ako se sumnja da se na telefonu nalazi potencijalno opasna aplikacija, onda je uputno iskoristiti neku od aplikacija koja je u stanju detektirati zlonamjerne aplikacije. VirusTotal Mobile oslanja se na dobro poznati servis VirusTotal koji omogućava da se uz sedamdesetak protuvirusnih enginea provjeri je li datoteka koja se provjerava opasna ili nije.

Drugim riječima, VirusTotal Mobile će pregledati sve instalirane aplikacije te uz pomoć VirusTotala ponuditi odgovor je li se na Android telefonu nalazi kakva maliciozna aplikacija ili ne (uključivši i sistemske aplikacije). Uz to, nudi i pregled objava s različitih blogova koji se bave računalnom sigurnošću kao i neke druge stvarčice.

Tko je tu mogućnost da se na VirusTotal pošalju i proizvoljne datoteke izravno s telefona kao i provjere URL-ovi, zatim pregled aktivnih dozvola za svaku od pregledanih aplikacija i popis koji su antivirusni enginei imali detekciju.

Osim toga, zgodan je detalj i činjenica da je moguće izračunati MD5 hash za svaki od pregledanih APK-ova, tu je i mogućnost da se aplikacija deinstalira, a nekima će sigurno zgodno biti i to da VirusTotal Mobile nudi podršku za svjetlu i tamnu temu. Bilo kako bilo, ovu je aplikaciju itekako korisno imati na svojem smartfonu.