Globalni pad isporuka smartphonea

Globalni nedostatak poluvodiča uzrokovao je pad isporuke pametnih telefona za 6% u trećem tromjesečju 2021. godine (Q3 2021). Samsung je ostao vodeći globalni dobavljač, isporučivši 69,4 milijuna pametnih telefona za 21% globalnog tržišnog udjela. Apple i dalje na drugom mjestu zahvaljujući isporukama 49,2 milijuna svojeg novog iPhonea 13 čime je ostvario rast od 14%. Xiaomi je na trećem mjestu, s 44 milijuna isporučenih pametnih telefona i 14% udjela, dok su OPPO i vivo četvrti i peti globalni dobavljači, s isporukama 36,7 milijuna i 34,2 milijuna pametnih telefona.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Prema najnovijim istraživanjima iz Strategy Analytics, Samsung je u trećem tromjesečju ove godine postao lider na tržištu pametnih telefona u Sjevernoj Americi. Top-5 najvećih dobavljača pametnih telefona u Sjevernoj Americi drže čak 93 posto ukupnog tržišta. Isporuke pametnih telefona u Sjevernoj Americi u Q3 smanjene 7 posto ma godišnjoj razini.

Isporuke pametnih telefona pale su 5% na godišnjoj razini i u Kini u trećem tromjesečju 2021., dosegnuvši 78,8 milijuna isporučenih pametnih telefona. Lider na tržištu vivo je učvrstio svoju poziciju, isporučivši 18,3 milijuna pametnih telefona za 23% udjela. OPPO, koji se spojio s OnePlusom, ostao je na drugom mjestu sa 16,5 milijuna isporuka. HONOR je prvi put ušao u top tri, s tržišnim udjelom koji je porastao s 9% u drugom tromjesečju na 18% u trećem tromjesečju.

Huawei je doživio ogroman pad s neprikosnovenog lidera na tržištu tako da sada nije ni u pet največih dobavljača pametnih telefona ni u Kini

Xiaomi je zauzeo četvrto mjesto s 10,9 milijuna isporučenih pametnih telefona zbog ograničenja u opskrbi, dok je Apple na petom mjestu s isporučenih 8,3 milijuna iPhonea.

Podijeli: