Najpopularnije digitalne banke na svijetu

Neobanke se sada broje u stotinama, a nove se i dalje otvaraju, potreba za zadovoljavanje sklonosti potrošača i poduzeća prema digitalnom bankarstvu je očita.

Kako navodi Garret Reich  u članku časopisa The Financial Brand Najpopularnije digitalne banke na svijetu, predstavljanje iPhonea 2007. godine zauvijek je promijenilo bankarsku industriju. Naravno, neke su internet banke postojale i prije toga, ali Appleov proizvod je gotovo preko noći radikalno promijenio navike potrošača. Inovatorima nije trebalo dugo da shvate da bi pametni telefon mogao digitalno bankarstvo učiniti privlačnijim i daleko pristupačnijim korisnicima.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Simple i Ally Bank pokrenute su 2009., Moven 2011. i Chime 2013. godine da bi 2015. godine uslijedilo formiranje na desetine novih neobanaka. Sada ih ima stotine diljem svijeta, a nove se i dalje pojavljuju. Tržište je poprilično šareno. Web stranica za istraživanje i informacije o financijama i kreditiranju BusinessFinancing.co.uk nastojala je preko Googleove povijesti pretraživanja te korištenjem alata za internetskog pretraživanja ključnih riječi Ahrefs’ Keywords Explorer utvrditi popularnost banaka po zemljama u svijetu. Naime, samo pretraživanje upućuje na popularnost neobanaka, kako smatraju u BusinessFinancing.co.uk, više od registriranih korisnika od kojih su neki registrirani a da ne koriste usluge.

Najpopularnije digitalne banke u Europi

Na vrhu europskih ljestvica popularnosti neobanaka nalazi se Revolut. Business Financing utvrdio je da je to najpopularnija digitalna banka u 17 europskih zemalja. Usmjeren je ne samo na privatne korisnike nego i mala i srednje poduzeća.

Iza Revoluta po popularnosti u Europi je mBank. Djeluju i digitalne banke ograničene samo na jednu zemlju poput na primjer Hype, daleko najpopularnija neobanka u Italiji. Neke su specifično usmjerene na posebnu vrstu klijenata poput je, Holvi neobanke koja nudi najprilagođenije usluge upravljanja financijama uz poslovni račun i kreditnu karticu samozaposlenim osobama. N26, najjača neobanka u Njemačkoj, na primjer ima strategiju usmjerenu na širenje u SAD.

Pojedinačno prema europskim zemljama najpopularnije neobanke su:

Hello bank!: Austrija, Belgija

Holvi: Finska

Hype: Italija

ImaginBank: Španjolska

Knab: Nizozemska

Lunar: Danska

mBank: Češka Republika, Poljska, Slovačka

MonoBank: Ukrajina

Monzo: Velika Britanija

N26: Njemačka

Nickel: Francuska

Revolut: Bugarska, Hrvatska, Cipar, Estonija, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Norveška, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Švedska

Stripe: Švicarska (Novi Zeland)

Tinkoff Bank: Rusija

Square i Chimea najveće u SAD

Business Financing utvrdio je da su Square i Chimea najpopularnije digitalne banke u Sjedinjenim Američkim Državama. Chimea ima najviše korisnika među potrošačima, no Square  je jedna je od rijetkih neobanaka u SAD usmjerenih i na poslovni sektor te na plaćanje bitcoinima. Kada je osnivač Twittera Jack Dorsey pokrenuo Square 2010. godine, tvrtka je prodavala male plastične adaptere za mikro tvrtke koje se mogu priključiti na mobilne uređaje kako bi prihvatili plaćanja kreditnim karticama. 2013. godine Dorsey  je pokrenuo mobilnu P2P uslugu Cash.

Velika Britanija i SAD su glavni predvodnici trenda digitalnih banaka, no najveća neobanka na svijetu dolazi iz Južne Amerike – NuBank sa sjedištem u Brazilu

Podijeli: