Investicija u novi Hrvatski softver MobilityONE za mobilnost nove generacije

Za razvoj svoje aplikacije MobilityONE tvrtka Make IT Easy d.o.o. je u suradnji sa Zagrebačkom burzom lansirala je kampanju preko Funderbeam platforme za startup kompanije te mala i srednja poduzeća. Na istoj platformi ulagatelji odmah nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima putem koje u narednih 20 dana namjerava prikupiti između 200.000 i 500.000 eura za izradu globalnog multijezičnog softvera u cloudu i izlazak na međunarodno tržište.

Aplikacija MobilityONE namijena je kao jednostavan i modularan alat za menadžment mobilnosti i upravljanje voznim parkovima kompanija koji je s jedne strane upravlja svim aktivnostima povezanim s korištenjem vozila, a s druge pripadajućim budžetima i operativnim troškovima. MobilityONE već danas koriste klijenti poput AutoBenussi i Raiffeisen grupe.

Osnivači i njihova iskustva

Mladenu Hercegu, osnivaču i inovatoru, koji je nedavno prodao firmu za flotni menadžment Car fleet management d.o.o., u ovom projektu pridružila se ekipa poput dobro poznatog Marka Linkea, suosnivača tvrtke Repsly čiji softver za unaprjeđenje prodaje i promocije u maloprodaji danas koriste najpoznatiji brendovi u 80 zemalja svijeta te su globalni lider u tom segmentu. Marko Linke je vodeći investitor, te vjeruje da primjenom dugogodišnjih iskustava i znanja okupljenog tima stručnjaka koji razvija MobilityONE, inovativna SaaS platforma za upravljanje voznim parkovima i flotni management te mobilnost budućnosti može izaći na globalno tržište.

Marko Linke
Marko Linke

“Sve tvrtke koje posjeduju svoja vozila mogu značajno unaprijediti kontrolu i upravljanje voznim parkom. Naše rješenje je već dokazano kod trenutnih klijenata. No ono što želimo, osim prebacivanja postojećeg rješenja u cloud, je ponuditi software za buduća rješenja iz segmenta mobilnosti, dakle autonomnu vožnju, car sharing i slično. Tržišni potencijal je golem. Rješenja se tek traže, a automobilska industrija je jedna od najvećih prema ulaganjima u istraživanje i razvoj, sa preko 100 milijardi EUR investicije godišnje, od čega većina otpada upravo na software i budućnost mobilnosti. Naša je ideja napraviti inovativnu platformu u cloudu te izaći na globalno tržište. A vjerujemo da će nam se u već slijedećoj rundi priključiti institucionalni investitori”, kaže Marko Linke, vodeći investitor u MobilityONE.

Tržišni potencijal i usmjeravanje razvoja

“Izlazak naše kompanije na burzu, ne u klasičnom smislu već prikupljanjem kapitala putem platforme Funderbeam, događaj je koji će usmjeriti naš budući razvoj pružanjem financijske poluge. Svjesni smo globalne konkurencije, ali svojim rješenjem nudimo ono što drugih 20-30 ozbiljnih konkurenata nema, a to je pružanje svih podataka za upravljanje voznim parkom krajnjim korisnicima.  Tržište na koje ciljamo vrijedno je danas tri milijarde dolara, a do 2030. će se prema procjenama povećati i do deset puta. U prvoj fazi ideja je testirati rješenje s lokalnim kompanijama na što ćemo se usmjeriti u 2022. godini, a potom fokus usmjeravamo na zapadnoeuropsko i američko tržište. Voljeli bismo zaigrati utakmicu u SAD-u. Vidjet ćemo kuda će nas odvesti razvoj, sve su mogućnosti otvorene. Možda nas prepozna neki svjetski ‘provider’.” rekao je prilikom pokretanja kampanje predsjednik Uprave Make IT Easya Mladen Herceg.

Mladen Herceg
Mladen Herceg

Specifičnosti MobilityONEa

“MobilityONE aplikacija omogućava efikasno upravljanje voznim parkom, poput jednostavnog prikaza nužnih zahvata po svakom vozilu do budžetiranja troškova, a u budućnosti je naglasak na povezivosti. Bit je da upravljanje bude jednostavno i efikasno, a ne stihijski. Uzmite, primjerice, vozni park od 500 automobila i koliki je to izazov za nekoliko zaposlenika, od toga gdje stoji koji papir i koji je idući korak po svakom vozilu. Naš softver u tome pomaže: jednostavno sučelje omogućuje efikasno upravljanje svakodnevnim aktivnostima, od plana budžeta do sustava izvještavanja, a nudi se 20-ak različitih izvještaja. Ne želimo softver da ga mjesecima implementiramo sa IT odjelima klijenata već želimo ponuditi ‘plug-and-play’ proizvod u koji će korisnik unijeti podatke o vozilima te ga odmah krenuti jednostavno koristiti. Ovom investicijom želimo postići povezivost; povezivanje s aplikacijom za vozače i sa samim vozilima”, pojašnjava detalje Marko Stojaković, izvršni direktor tvrtke zadužen za prihode.

Marko Stojaković
Marko Stojaković

Aplikacija MobilityONE SaaS se razvija na način da bude globalno primjenjiva; od prepoznavanja dijakritičkih znakova kako bi bila upotrebljiva za hrvatsku tvrtku danas ili već sutra za klijenta primjerice Argentine ili Koreje. Poslovne kalkulacije rađene su, na vrlo konzervativnim pretpostavkama računajući na dva stupa prihoda, od korisničkih pretplata, a u kasnijoj fazi od prodaje analize podataka.

EU fondovi

Do sada je startup Make IT Easy d.o.o. prikupio 200.000 eura za razvoj svog softvera iz europskih fondova, a najnovijom rundom investiranja ambiciozno ciljamo softversko rješenje presložiti za globalno tržište.

Zašto Funderbeam i Zagrebačka burza

Razmišljali smo o raznim opcijama prikupljanja kapitala, no presudila je činjenica da je na Funderbeamu registrirano više od 24.000 investitora iz više od 130 zemalja svijeta što je dobra pretpostavka za izlazak na globalno tržište. Svaki investitor za svoj ulog dobiva token u istoj protuvrijednosti koji se mogu trgovati odmah po završetku ciklusa prikupljanja sredstava. Evaluaciju firme je radio ugledni Mazars iz Zagreba.

Podsjetimo, preko Funderbeama (prije korona krize) niz je domaćih kompanija uspješno prikupio novac, poput “pametnih klupa” solinske tvrtke Include ili Pivovare Medvedgrad.

Sve zainteresirane, pozivamo da nam se priključe. Svatko se može priključiti, bilo sa parsto EUR , bilo sa značajnijim sredstvima. Svaki investitor za svoju investiciju dobiva tokene u protuvrijednosti, koji se mogu trgovati na platformi odmah po završetku ciklusa prikupljanja sredstava.  Do sada smo prikupili 43% ciljanog minimalnog iznosa investicije.

Ivana Gažić
Ivana Gažić

“Ovaj posao radim 11 godina i cijelo se vrijeme priča o potrebi privatizacija i izlazaka na burzu. Onda smo na Burzi rekli; idemo mi napraviti nešto za kompanije koje će jednog dana doći na burzu, da stvorimo novu klasu imovine. Kad smo počeli suradnju sa Funderbeamom bili smo praktično jedini izvor financiranja za startupe, drago nam je da su se u međuvremenu uključili i drugi jer što ima više kapitala za dobre ideje, tim bolje, treba nam poslovnog altruizma”, kazala je predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić.