Jetson One – osobna multirotorska letjelica iz Švedske

Novi tjedan, novo predstavljanje eVTOL letjelice koja bi trebala postati dijelom osobne mobilnosti u narednim godinama. Ovoga puta donosimo informacije o letjelici Jetson One, nastaloj u švedskom startupu Jetson Aero. Ovaj startup osnovan je 2017. godine, godinu nakon toga predstavljen je prototip koji je pokazao izvedivost njihovog koncepta, a sada je prikazana i službeno u prodaju puštena i komercijalna verzija.

Jetson One je električna multirotorska letjelica s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja. Pogoni je osam motora ukupne snage 88 kW, od kojih su po dva smještena na četiri kraja letjelice, kao kod klasičnih kvadkoptera. Namijenjena je prijevozu samo jedne osobe, pilota, koji ne smije težiti više od 95 kilograma.

Rekreativno letenje do 20 minuta

Budući da je sama letjelica načinjena od aluminija i ugljikovih vlakana, i ona je iznimno lagana – prazna teži tek 86 kilograma. Duga je ukupno 2.845, široka 2.400 milimetara, a visoka tek nešto preko jednog metra. Kada nije u upotrebi, moguće ju je sklopiti na širinu od 900 mm, pa ju je lako prevoziti u, primjerice, prikolici i kombiju.

Namjena Jetsona One jest primarno rekreativna, a klasificira se kao ultra laki zrakoplov (ovisno o propisima pojedine zemlje). Kako bi uz ovaj osobni dron svatko mogao postati pilot, Šveđani su se pobrinuli da on bude sasvim siguran i jednostavan za upravljanje, koje se vrši putem 3-osne palice i pedale gasa.

Funkcije lebdenja u mjestu i slijetanja u slučaju nužde automatizirane su, tu je i balistički padobran koji se može aktivirati u krajnjoj nuždi, računalo koje upravlja rotorima je trostruko redundantno, a Jetson One može sigurno letjeti i ako ostane bez jednoga od osam motora. K tome, u njega je ugrađen i lidar koji služi za snimanje terena i otkrivanje, pa samim time i izbjegavanje, eventualnih prepreka.

Ranije spomenuta malena masa letjelice znači i relativno malene baterije, pa samim time i vrijeme autonomije – ono iznosi tek 20 minuta, što je dovoljno tek za zabavu i rekreaciju, a nikako za putovanja. Brzina leta ograničena je softverski na 102 km/h. Jetson One može se već sada naručiti po cijeni od 92.000 američkih dolara.

Kompanija planira proizvesti 12 komada sljedeće godine, a oni su već sada rezervirani. Oni koji se na narudžbu odluče sada, letjet će sa svojim primjerkom moći tek tijekom 2023. godine. Slično kao i u slučaju nedavno predstavljenog japanskog eVTOL-a, i Jetsonovi će kupci dobiti 50% sastavljenu letjelicu, pa će je morati u kućnoj radinosti dovršiti prije leta.