Preslagivanjem unutar korporacije – Volvo će postati vlasnik svih svojih tvornica


Grupa Volvo Car ostvarila je dogovor sa svojom matičnom tvrtkom Geely Holdingom o preuzimanju potpunoga vlasništva nad proizvodnim aktivnostima u tvornici Luqiao u Kini i konsolidaciji tvornice u okviru vlastite imovine tvrtke

Volvo, koji je u vlasništvu kineske korporacije Geely Holding, s matičnom je kompanijom potpisao ugovor o prijenosu vlasništva tvornice njihovih automobila Luqiao u Kini. Nakon prethodnih dogovora između dviju strana, ovaj prijenos znači da će u sljedeće dvije godine tvrtka Volvo Cars u potpunosti posjedovati sve tvornice koje proizvode njezine automobile.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Proizvodni kapaciteti tvornice bit će u potpunosti na raspolaganju Grupi Volvo Car, što će dodatno ojačati položaj tvrtke na njezinom najvećem tržištu – u Kini. Osim toga, prijenosom se uspostavlja jasnija struktura vlasništva u Grupi Volvo Car i tvrtki Geely Holding.

Proizvodnja za Volvo i Polestar

Proizvodni pogon, koji je od osnivanja 2017. godine u vlasništvu Geely Holdinga, i kojem je podršku u poslovanju pružala tvrtka Volvo Cars, nastavit će proizvoditi Volvo XC40, potpuno električne modele automobila XC40 Recharge i Polestar 2.

U skladu s tvrtkinom konvencijom o imenovanju ostalih tvornica u Kini, tvornica Luqiao od sada će se nazivati Taizhou, odražavajući ime svog matičnog grada umjesto matične četvrti.

“Prijenos tvornice u Taizhouu zdrav je i logičan potez za obje strane, budući da je tvornica sada u potpunosti posvećena proizvodnji automobila Grupe Volvo Car”, rekao je Javier Varela, voditelj odsjeka za inženjering i poslovanje. “Simboličnost se ogleda u tome što će tvornica koja je proizvela prvu jedinicu našeg prvog potpuno električnog automobila, Polestar 2, nastaviti pomagati u razvoju našega cilja postati globalni lider u segmentu premium električnih automobila.”

Budući da Volvo Cars već upravlja tvornicom u Taizhouu, nakon ovoga sporazuma neće doći do promjena u radu. Svih 2.600 zaposlenika tvornice, uključujući proizvodne i prateće aktivnosti, bit će premješteno u tvrtku Volvo Cars iz tvrtke Geely Holding.