Kingston XS2000 1 TB – USB štapić za odlikaše

specifikacije
Tip Vanjski SSD
Sučelje USB-C 3.2 Gen 2×2 / 20 Gb/s
Sekvencijalne performanse Čitanje – do 2.000 MB/s
Pisanje – do 2.000 MB/s
Dimenzije 70 x 33 x 14 mm
Jamstvo 5 godina

Premda su USB memorije danas velikog kapaciteta i vrlo pristupačne cijene, performanse su im u velikoj većini slučajeva vrlo niske. Tu dolazimo do apsurdne situacije – imamo medij relativno velikog kapaciteta, s brzinom (primarno pisanja) koja je toliko niska da je medij nepraktično koristiti. Ovog problema su posebno svjesni korisnici koji redovito imaju potrebu prenositi veće količine podataka s vanjske memorije na računalo i obrnuto.  Iako postoji manji broj solidno brzih USB memorija, korisnici koji traže vrhunske performanse okreću se vanjskim SSD-ovima interno rabe NVMe sučelje. Novi Kingstonov SX2000 USB SSD upravo je takav proizvod, a prema specifikacijama je riječ o jednom od najbržih uređaja ovakve vrste na svijetu. Dostupan je u kapacitetu od 512 GB, 1 i 2 TB, a temeljen na novom kontroleru SMI 2320 koji s jedne strane ima sučelje USB 3.2 Gen 2×2, a s druge se spaja na TLC NAND flash u SSD-u.

Uređaj je manjih dimenzija, dovoljno malen da stane u bilo koji džep. Na strani na kojoj ima USB-C konektor ima i jednu plavu LED-icu za indikaciju rada. U pakiranju s njim stiže kratki i dosta kruti USB-C kabel te zaštitna gumena navlaka koja osigurava IP55 razinu zaštite od prašine i vode. To okvirno znači da po uređaju možete proliti vodu ili pokisnuti s njim u džepu, bez straha od gubitka podataka.

Brz, ali…

Sučelje SSD-a ujedno je i njegova Ahilova peta jer novi 20-gigabitni USB standard nije baš raširen. Ima ga na modernim matičnim pločama više klase, no još ga nismo vidjeli na laptopima gdje su USB-C portovi obično 5-gigabitni ili 10-gigabitni. Naravno, kod skupljih laptopa se iza USB-C konektora zapravo nalazi Thunderbolt 3, odnosno, u novije vrijeme, Thunderbolt 4 kontroler, pa se postavlja koju brzinu SX2000 može iskoristiti na tim portovima. Iako bi obje verzije Thunderbolta u teoriji mogle podržavati 20-gigabitni USB, za certifikaciju je dovoljno da podržavaju 10-gigabitni, a upravo je takvo i naše iskustvo iz prakse. XS2000 isprobali smo na dva laptopa, jednom starijem s Thunderboltom 3, drugim novijim s Thunderboltom 4, i u oba slučaja performanse testiranog SSD-a bile su ograničene 10-gigabitnim sučeljem.

Maksimalne performanse SSD postiže isključivo na USB 3.2 Gen 2x2 sučelju. Na Thunderbolt portovima performanse padaju za 50%
Maksimalne performanse SSD postiže isključivo na USB 3.2 Gen 2×2 sučelju. Na Thunderbolt portovima performanse padaju za 50%

Alternativno, Kingston je mogao proizvesti skuplji uređaj s ugrađenim Thunderbolt kontrolerom, no koji bi bio znatno manje univerzalno kompatibilan. Radio bi isključivo s računalima koja imaju Thunderbolt, ali ne i onima s USB-om. Kada se spoji na USB 3.2 Gen 2×2 konektor, 1-terabajtni XS2000 kojeg smo isprobali diše punim plućima te piše i čita brzinom od oko 2.000 MB/s što je ujedno i maksimum sâmog sučelja. Treba naglasiti da i manji i veći model također imaju jednake performanse. Kingston na svoj SSD nudi jamstvo od 5 godina, a cijena mu je zapravo vrlo povoljna s obzirom na konkurenciju. Primjerice, San Diskov Extreme V2 od 1 TB, sličan uređaj, košta 50 posto više, a nudi upola manje performanse. Sukladno tome, ako vam treba doista brz vanjski USB, odnosno USB memorija, XS2000 se nameće kao sjajan izbor, čak i ako zanemarimo slabu raširenost USB 3.2 Gen 2×2 portova.

Kingston XS2000 1 TB

  • Odlične performanse
  • IP55 zaštita (s navlakom)
  • Cijena s obzirom na mogućnosti
  • 5-godišnje jamstvo

  • USB 3.2 Gen 2×2 slabo je rašireno sučelje

Performanse 9

Cijena po GB 9

UKUPNI DOJAM 9