Facebook je ozbiljan oko “metaversea”, zaposlit će na njemu 10.000 ljudi u EU

Facebookov osnivač i direktor Mark Zuckerberg je ovoga ljeta najavio kako njegova kompanija želi u narednih pet godina iz društvene mreže prerasti u kompaniju “metaversea“. Ovaj pojam opisao je kao “virtualni svijet”, koji će se nadograditi na sve što do sada poznajemo pod pojmom virtualne stvarnosti i bit će zapravo nova računalna i komunikacijska platforma. Drugo pojašnjenje kaže kako je to nova faza u međusobnom povezivanju virtualnih iskustava korištenjem tehnologija virtualne i proširene stvarnosti.

Da misle ozbiljno i predano raditi na ovom projektu i u njega mnogo uložiti, potvrđeno je i ovoga tjedna, kada je službeno najavljeno da će se metaverse primarno razvijati u Europskoj uniji. Plan Facebooka je na području EU zaposliti deset tisuća stručnjaka u narednih pet godina. Osim ambicioznih planova za ovaj projekt, Facebook želi ovim potezom poručiti i kako vjeruju u snagu europske tehnološke industrije i u potencijal europskih talenata na tom području.

Facebook se već dugo poigrava s virtualnom prisutnošću. Ovo je prikaz projekta Horizon Workrooms koji na Oculus donosi presliku ranog mjesta u VR tehnici
Facebook se već dugo poigrava s virtualnom prisutnošću. Ovo je prikaz projekta Horizon Workrooms koji na Oculus donosi presliku ranog mjesta u VR tehnici

Veliki iskorak u EU

“Europa je Facebooku vrlo bitna”, poručili su i naglasili kako je ovo vrlo uzbudljivo vrijeme za europsku tech scenu. Kao najuspješnije priče iz ove domene izdvojili su njemačke biotech tvrtke koje su razvile prvo mRNK cjepivo, koaliciju europskih neo-banaka koje oblikuju budućnost financiranja, ulaganja u startupe u Španjolskoj koja su na rekordnim razinama te Švedsku za koju ističu da će do 2023. postati prvo svjetsko društvo bez gotovine.

To su samo neki od razloga zašto Facebook vidi velik potencijal u Europskoj uniji. Ostali se tiču izvrsnog obrazovnog sustava i velikog broja talentiranih zaposlenika. Uz to, ističu se i zajedničke europske politike i vrijednosti kao što su sloboda govora, zaštita privatnosti i transparentnost – njih, kažu, dijeli i Facebook i stoga će nastaviti ulagati u razvoj digitalne ekonomije u EU. Izrazili su nadu da će na velikom projektu zapošljavanja visoko kvalitetnih i specijaliziranih inženjera imati podršku vladajućih.