Magic Bookmark ažurira stranice papirnatih knjiga novim sadržajima

Istraživači Instituta za naprednu tehnologiju Sveučilišta Surrey i Centra za istraživanje digitalnog svijeta dizajnirali su elegantan i intuitivan elektronički sustav koji čitateljima papirnatih knjiga omogućuje pristup povezanim multimedijskim sadržajima jednostavnim postavljanjem oznake na stranicu. 

Jednostavno i kompatibilno

Magic Bookmark koristi optičke senzore kako bi razaznao uzorak otisnut uz hrbat knjige na svakoj stranici. Budući da se u papirnatu knjigu ne ugrađuje nikakva elektronika, troškovi su svedeni na minimum, a olakšano je i recikliranje starog papira.

Uređaj istraživača sa Sveučilišta Surrey neki opisuju kao "Kindle na papiru"
Uređaj istraživača sa Sveučilišta Surrey neki opisuju kao “Kindle na papiru”

Istraživanje, objavljeno u časopisu Advanced Intelligent Systems, istražuje nekoliko izvedbi ovog sustava.


Nakon niza prototipova, optimizirana verzija koristi optički crtični kôd (barcode), ispisan uz rubove stranica u blizini hrpta knjige, i odvojivu fizičku oznaku s ugrađenim senzorima. Ovaj sustav jednostavan je za izradu i može se odvojiti od papira i koristiti i na drugim kompatibilnim knjigama.


Senzori mogu čitati različite oznake, uključujući nijanse sive i različite boje
Senzori mogu čitati različite oznake, uključujući nijanse sive i različite boje

Nevidljiv za ljudsko oko

Sustav unapređuje koncept crtičnog i QR kôda, što znači da senzori mogu čitati različite oznake, uključujući nijanse sive i različite boje. To čini sustav prilagodljivim tako da se barkod može sakriti unutar slika ili učiniti gotovo nevidljivim za ljudsko oko, a istovremeno ga može detektirati senzor pomoću posebne bijele tinte koju isporučuje Printcolor.

Jedan bookmark može se koristiti na više knjiga s ugrađenim barkodom
Jedan bookmark može se koristiti na više knjiga s ugrađenim barkodom

“To rješava problem s našim ranijim pokušajima da svaku stranicu opremimo elektronikom”, kaže profesor David Frohlich, direktor Centra za istraživanje digitalnog svijeta. “Magic Bookmark omogućava da se podaci ispisuju na običnom papiru, a elektronika se pomiče kroz knjigu dok je čitate zahvaljujući jednostavnom označivaču stranica.”

Organski fotonaponski senzori laminirani su u papirnate stranice
Organski fotonaponski senzori laminirani su u papirnate stranice

Istraživači sad prilagođavaju sustav za upotrebu potpuno ispisanih fotosenzora. Cilj im je istražiti na koje se sve načine svakodnevni predmeti mogu obogatiti tiskanom elektronikom i koristiti kao sučelja za digitalni svijet.