mPorezna – elektroničke usluge Ministarstva financija na pametnom telefonu

OSNOVNI PODACI
Naziv mPorezna 
Namjena Službena aplikacija Porezne uprave
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Donedavno su se elektroničke usluge Ministarstva financija mogle konzumirati kroz portal ePorezna, a odnedavno je dostupna i mPorezna, mobilna aplikacija koja je razvijena u sklopu projekta Povezivanje i unaprjeđenje aplikativnih rješenja unutar Informacijskog sustava Porezne uprave i razvoj mPorezne, sufinanciranog od EU iz Europskog socijalnog fonda.

Aplikacija je, barem za sada, dostupna samo za pametne telefone s Androidom, a putem nje se mogu koristiti različite usluge porezne uprave. Tako je moguće vidjeti stanje na poreznoj kartici (PKK), preuzimati 2D barkod za provođenje plaćanja, pregledavati detalje podnesenih obrazaca i zahtjeva kao i provjeriti obavijesti i rokove podnošenja obrazaca kroz porezni kalendar te provjeriti IP1, IP2 i IP3 obrasce.

Zgodno je i to što je moguće podnositi i različite zahtjeva kao što je onaj izmjenom podataka na poreznoj kartici (PK), zatim zahtjev za izdavanje potvrde o stanju duga i zahtjev za izmjenom podataka u Registru poreznih obveznika. Putem aplikacije je moguće informativno izračunati podatke o plaću kroz jednostavan kalkulator za izračun plaće, a isto je tako moguće izravno se obratiti Poreznoj upravi kao i anonimno prijaviti porezni i drugi prekršaj.

Za prijavu u aplikaciju potrebno je posjedovati valjanu NIAS vjerodajnicu minimalno niske razine sigurnosti što, ukratko, znači da svatko tko je ima pristup sustavu e-Građani, može koristiti i ovu aplikaciju (podržava biometriju pa se u aplikaciju kasnije može i tako prijavljivati). Mora se priznati da je aplikacija vizualno solidno osmišljena i u njoj se prilično lako snaći, a oni koji žele doznati točno što se sve putem aplikacije može i kako, mogu to pročitati u službenim uputama.