Twitch je hakiran, procurile brojne informacije među kojima su i plaće streamera

U srijedu je nepoznati haker postavio na 4chanu torrent od 125 GB, tvrdeći da sadrži “cijeli Twitch”, uključujući njegov izvorni kod, podatke o isplati korisnika te neobjavljene informacije o Grabbed Vaporu, Amazonovom Steam konkurentu.

Naime, korisnik koji je odlučio podijeliti ove informacije na 4chanu, navodi da je to učinio s namjerom da potakne dodatne pomake i konkurenciju kod platformi za prenošenje sadržaja uživo, jer je, kako kaže, zajednica Twitcha „odvratna i toksična septička jama“.

Kako prenosi Video Games Chronicle, anonimni je zaposlenik Twitcha potvrdio da je riječ o pravim informacijama koje uistinu uključuju i izvorni kod cijele platforme te ističe da je tvrtka svjesna ovog napada, koji se, prema navodima izvora, dogodio u ponedjeljak.

Trenutno je poznato da procurene informacije uključuju:

  • Cijeli izvorni kod Twitcha i komentare koji „sežu od njegovih ranih početaka”
  • Detalje o isplatama korisnika od kolovoza 2019., do listopada 2021. godine
  • Kod koji se odnosi na vlasničke SDK-ove i interne AWS servise koje koristi Twitch
  • Neobjavljene informacije o Amazonovom Steam konkurentu
  • Twitcheve alate za sigurnost
  • Podatke o „svemu što Twitch posjeduje“, uključujući IGDB i CurseForge

Korisnici koji su već preuzeli datoteku s procurenim informacijama, počeli su neke detalje objavljivati na Twitteru, pa se tako može vidjeti da su popularni streameri, poput CriticalRolea, xQcOWa, summit1ga, u tri godine zaradili i po nekoliko milijuna dolara od Twitcha (ne uključujući donacije, prihode od YouTubea te sponzorstva).

Valja istaknuti da je haker izjavio da je ovo samo prvi dio sadržaja koji bi trebao procuriti u javnost, pa se u sljedećim danima očekuje da će izaći još informacija.