Digitalne COVID potvrde o cijepljenju od sada vrijede godinu dana

Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u sustav EU digitalnih COVID potvrda u Hrvatskoj implementirano novo pravilo kojim se produžuje trajanje potvrda o cijepljenju na 365 dana.

Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i za one ranije izdane. Građani koji su već ishodili svoje potvrde neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatizmom biti produženo. Trajanje svojih potvrda moguće je provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, a u slučaju putovanja u druge zemlje svakako je nužno provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

Važe i za rusko i kinesko cjepivo

Sukladno prihvaćenoj reviziji dokumenta od strane mreže e-Zdravstva Europske komisije od 29. rujna 2021. omogućeno je izdavanje EU digitalnih COVID potvrda i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU (dakle, rusko ili kinesko cjepivo). S novom duljinom trajanja, još uvijek su na snazi ranije implementirana pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u EU.

Potvrdu o cijepljenju tako mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19, osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizera te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi. Svima njima potvrda će vrijediti 365 dana od dobivanja zadnje doze cjepiva.

Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona također vrijediti 365 dana. Za osobe koje potvrdu traže na temelju preboljenja, one će i dalje vrijediti 180 dana.

Kako biste i sami došli do potvrde potrebno je otići na stranicu za EU digitalne COVID potvrde. Potom ćete se morati prijaviti se na e-Građane putem vjerodajnice 2. ili 3. razine (detalje o njima možete pronaći ovdje) i zatražiti potvrdu, koja vam stiže na e-mail u vrlo kratkom roku.