iPhone 14 donijet će potpuni redizajn, kažu upućeni

Appleov iPhone 13 tek je pušten u prodaju, a već su se pojavile razne glasine, leakovi i špekulacije vezani uz model koji će u trgovine stići za godinu dana. Pomalo razočarani nedostatkom velikih promjena u iPhoneu 13, u odnosu na liniju 12, analitičari su jedva dočekali najavu da bi iPhone 14 trebao donijeti “potpuni redizajn”, kako je to najavio inače pouzdani Mark Gurman.

Ovaj Bloombergov novinar kaže da će se Apple vratiti na dvogodišnji ciklus (tik-tak) u dizajnu mobitela, što znači da će nakon sličnih verzija 12 i 13, ona pod rednim brojem 14 biti značajno izmijenjena. Tako je, podsjetimo, bilo s modelim 4 i 4S, potom 5 i 5S, da bi modeli 6, 7 i 8 u novom, trogodišnjem ciklusu, dijelili gotovo isti dizajn. Nakon toga uslijedio je novi trogodišnji ciklus sa sličnim modelima X, XS i 11.

Jedan od mnogobrojnih neslužbenih koncepata iPhonea 14 koji kruži društvenim mrežama
Jedan od mnogobrojnih neslužbenih koncepata iPhonea 14 koji kruži društvenim mrežama

Napokon bez notcha?

S Gurmanom se slažu i predviđanja Ming-Chi Kua, koji najavljuje da će iPhone 2022. godine Apple napokon ukinuti notch na ekranu. Umjesto njega, ekran će dobiti tek maleni otvor za kameru (hole punch ekran, koji na Androidima postoji već godinama), no ta bi nadogradnja mogla biti rezervirana samo za Pro modele. Isti navod potvrdio je i leaker Jon Prosser, koji tvrdi da je vidio rendere modela iPhone 14 Pro Max bez notcha. Pro modeli bi mogli imati i 48-megapikselnu stražnju kameru.

Render Jona Prossera (FPT)
Render Jona Prossera (FPT)

Kad je riječ o detaljima dizajna, iPhone 14 mogao bi napokon imati ravnu stražnju stranu, bez opipljivog izbočenja za kamere. Možda do tada Apple odluči poslušati EU pa u njega ugradi i USB-C utor, ili pak izbaci sve fizičke utore i prijeđe na isključivo bežično punjenje.

Mini ide u povijest?

Kad je riječ o podvarijantama, u seriji 14 bi se iPhone ponovno mogao naći u četiri “okusa”. No, za razliku od sadašnje ponude, navodno će, zbog slabe potražnje, iz asortimana ispasti mini iPhone. Time bi iPhone 14 dobio otprilike istu dijagonalu ekrana kao i do sada, ali i verziju iPhone 14 Max. Ove dvije inačice dijelile bi dijagonale s iPhoneom 14 Pro i Pro Max (vjerojatno oko 6,1″ i 6,7″).

Hoće li i u 2022. godini iPhone SE dolaziti s istim dizajnom kao i iPhone 6 iz 2014.?
Hoće li i u 2022. godini iPhone SE dolaziti s istim dizajnom kao i iPhone 6 iz 2014.?

Umjesto minija, ulazni bi model sljedeće godine mogao biti neki novi iPhone SE. On će se, navodno, pojaviti u ožujku 2022., bit će dizajnom gotovo jednak postojećem (kopiranom od iPhonea 8), a od noviteta ponudit će podršku za 5G i novi procesor.