mmWave u SAD potvrđuje mogućnost velikog prometa podataka

S uspostavama 5G mreža u području visokih frekvencija (mmWave), prije svega u Sjedinjenim Američkim Državama prve analize ukazuju kako su na mjestima na kojima je bio dostupan mmWave 5G njegovi korisnici mogli u istom vremenu potrošiti 4,5 puta više podataka u usporedbi s 4G-om i 2,4 puta više od ostalih vrsta 5G-a odnosno 5G-a u spektru ispod 6 GHz (sub 6 GHz). Kako navodi Opensignal, to potvrđuje sposobnost mmWave 5G -a da poveća kapacitet mobilne mreže i pomogne u smanjenju njenog zagušenja kod povećanja korisnika te se operatori usmjeravaju na njegovu primjenu u zračnim lukama, stadionima i drugim mjestima gdje boravi veći broj korisnika.

„Kada smo uzeli u obzir ukupne mobilne podatke koje su svi naši korisnici u SAD -u potrošili u srpnju 2021. godine, vidjeli smo da je 90,7% tih mobilnih podataka potrošeno na 4G mrežama. Samo 9,3% potrošeno je na 5G mrežama“, navodi Opensignal dodajući da je kod najvećih nacionalnih operatora taj postotak različit, kod T-Mobilea je bio 17,4%, kod AT&T 9,8% i kod Verizona 4,2%. Kada je u pitanju ukupno vrijeme (uključujući fiksnu i mobilnu mrežu) provedeno u 5G mrežama kod najvećih američkih operatera ono je kod T-mobilea 36,3%, kod AT&T 22,5% a kod Verizona 10,5%.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Koliko mmWave omogućuje više prijenosa podataka pokazuje to što je taj udio kod T-Mobilea 58,6%, kod AT&T 41,3% a kod Verizona 18,7, a da je pritom  korištenje 5G signala u visokom frekvencijskom području u odnosu na signal 4G i sub 6 GHz 5G vremenski znatno manji.

Iz Opensignala su usporedili potrošnju podataka korisnika s mmWave 5G, sub-6 GHz 5G i 4G u identičnom razdoblju kako bi procijenili povećanje kapaciteta koje mmWave 5G može ponuditi korisnicima. U mmWave područjima mmWave 5G korisnici mogli su potrošiti 1,8 puta više mobilnih podataka nego u područjima sub-6 GHz 5G signala, te 4,5 puta u usporedbi s područjima 4G signala u istom vremenskom razdoblju.

Podijeli: