Dobro prihvaćena digitalizacija: u tjedan dana online se popisalo preko 650 tisuća ljudi

U tijeku je prvi djelomično online popis stanovništva u Hrvatskoj, o kojem smo detalje već objavili ovdje. Već prvoga dana popisa primijećen je velik interes za ovakvim načinom popisivanja, pa je tada bilo objavljeno kako je do 15 sati bilo popisano preko 18, a do 20 sati preko 100 tisuća stanovnika Republike Hrvatske.

Prvi e-popis stanovništva nastavljen je i tijekom cijelog tjedna, i to istim ritmom, od gotovo 100 tisuća upisanih građana svakoga dana. Tako je ovoga ponedjeljka, 20. rujna, tjedan dana od početka e-popisa, zabilježeno da je svoje obrasce uspješno popunilo nešto više od 652.000 stanovnika Hrvatske. Podatak se odnosi na osobe upisane do 15 sati toga dana.

Zagreb prvi, Lika zadnja

Iz Državnog zavoda za statistiku objavili su i podatke po županijama. Vidljivo je da je najviše, čak preko 200.000 osoba, samopopisano u Gradu Zagrebu, dok je njih najmanje popisne obrasce ispunilo u Ličko-senjskoj županiji, tek nešto više od 4 tisuće.

Za uspješan pristup obrascima za e-popis stanovništva potrebno je na bilo koji način pristupiti sustavu e-Građani, a za to će biti dovoljna i najniža razina vjerodajnice. O tome kako je najlakše dobiti, više možete pročitati ovdje. Online popis stanovništva traje još ovaj tjedan – zadnji dan za samopopisivanje je nedjelja, 26. rujna. Nastavi li se popis ovim ritmom, za očekivati je da će se preko milijun ljudi samopopisati i tako popisivačima za oko četvrtinu smanjiti količinu posla koju će trebati obaviti tijekom terenskog popisivanja.