Mađari podigli spomenik izumitelju bitcoina, Satoshiju Nakamotu

U parku Graphisoft u blizini Dunava, u poslovnom središtu Budimpešte, osvanuo je ovoga tjedna novi spomenik. Riječ je o bisti koja slavi “neznanog junaka” koji je 2009. godine pod pseudonimom Satoshi Nakamoto objavio prvi whitepaper, tehničku dokumentaciju bitcoina. Samim time u kriptozajednici Satoshija se smatra pokretačem cijelog ekosustava koji se zasniva na blockchainu. Ovo je Mađarima bilo dovoljno da mu, prvi u svijeu, podignu spomenik.

“Svi smo mi Satoshi”

Pokretač projekta András Győrfi, ujedno i urednik internetskog portala s vijestima iz kriptosvijeta Kripto Akademia, poručio je prilikom otkrivanja spomenika: “Tko god da su on ili ona bili, bitcoin danas stvara vrijednost, a to pogotovo čini tehnologija blockchaina koja stoji u pozadini. Satoshi Nakamoto stvorio je neovisnu valutu oslobođenu posrednika koja je ljudima dala financijski suverenitet… Podigli smo ovaj kip kako bismo se podsjetili da je hrabrost vrlina. Moramo nastaviti sanjati velike stvari”.

Satoshijeva bista zlatne je boje, prikazuje stereotipnog “hakera s kapuljačom”, poznatoga iz brojnih internetskih stock fotografija, a umjesto lica nalazi se bezizražajni generički lik, ističući Nakamotovu anonimnost. Autori biste Gergely Réka i Tamás Gilly kažu da su mu namjerno dali zrcalno lice, kako bi se prolaznici mogli u njemu vidjeti i dobiti osjećaj “da smo svi mi Satoshi”.

U istom se parku u Budimpešti već nalaze spomenici, primjerice, Steveu Jobsu i Rubikovoj kocki, a u blizini su uredi Microsofta, SAP-a i brojnih mađarskih startupa.

Statua Stevea Jobsa u istom parku
Statua Stevea Jobsa u istom parku