Bivša dužnosnica EK Aura Salla glavna lobistkinja Facebooka u EU

Bivša savjetnica za vanjsku politiku i komunikacije u Europskom centru za političku strategiju (EPSC), internom istraživačkom centru predsjednika Jean-Claudea Junckera IDEA, ranije je bila članica kabineta Jyrkija Katainena, potpredsjednika Europske komisije odgovornog za radna mjesta, rast, investicije i konkurentnost, finkinja Aura Salla postala je glavna Facebookova lobistkinja u Europskoj uniji u statusu šefice Facebookova angažmana u politikama EU, europskim institucijama i državama članicama, .

„Ja sam stručnjakinja za politiku EU i istraživač disertacija na Sveučilištu u Turkuu. Trenutno radim u Bruxellesu kao Facebookov direktor za odnose s javnošću za pitanja EU. Prije trenutne uloge u Europskoj komisiji, skoro šest godina bio sam politički savjetnik potpredsjednika i predsjednika Europske komisije. Cilj mi je izgraditi razumniju Europsku uniju koja bolje funkcionira za nas građane. Ove stranice dodaju više o mojoj pozadini, politici i spisima“, navodi Salla na svojoj privatnoj web stranici.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Aura Sala aktivna je na društvenim mrežama gdje snažno zagovara svoje lobiranje, izvor Linkedin

Prije posla za Facebook Sala je kao liberalna političarka podržavala nultu toleranciju prema govoru mržnje na Internetu te se zalagala za regulaciju digitalnog poslovanja izražavajući uvjerenje kako će globalna pravila biti korisna za sve. Također se zalagala za to da Facebook postane otvoreniji, pristupačniji i transparentniji.

Europa je jedno od najvažnijih Facebookovih tržišta, a tu se i tvrtka suočava s najstrožim pravilima o načinu upravljanja svojim platformama. Nakon više skandala oko korisničkih podataka, dezinformacija i govora mržnje, mnogi u Bruxellesu diva društvenih medija vide kao kompaniju s neodgovornim djelovanjem.

Zbog toga posao Aure Salla neće biti nimalo lagan, no ona ima veliki tim lobista suradnika i jedan od najvećih proračuna za lobiranje u Bruxellesu. Za njezin angažman za Fascebook, prema Politico, presudan je bio bivši potpredjednik vlade Velike Britanije i dugogodišnji lobist Nick Clegg.

Prema pravilima Europske komisije, bivši dužnosnici moraju zatražiti odobrenje prije započinjanja novog posla. Europska komisija može odbiti takve zahtjeve ako bi posao mogao dovesti do sukoba interesa i povezan je s radom službenika u posljednje tri godine.

Povjerenstvo Europske komisije je dopustilo Salli da prihvati posao na Facebooku pod uvjetom da sljedećih šest mjeseci neće imati nikakvog kontakta s IDEA-om u ime Facebooka ili da lobira kod Europske komisije u vezi s njezinim radom u posljednje tri godine.

No, aktivisti tvrde da to nije dovoljno. Opservatorij Corporate Europe Observatory, skupina za praćenje transparentnosti lobiranja, kritizirala je Sallu zbog toga što je tako brzo promijenila stranu i osudila „smiješne“ uvjete Europske komisije.

Facebook ima povijest zapošljavanja na javnim dužnostima. Najveći ulov tvrtke bio je Clegg, no među ostalim dužnosnicima nalazi se Sallin prethodnik Thomas Myrup Kristensen, bivši dužnosnik u danskom Ministarstvu znanosti, tehnologije i inovacija. Njegova prethodnica Erika Mann bila je njemačka europarlamentarka.

Corporate Europe Observatory, skupina za praćenje transparentnosti lobiranja, kritizirala je Sallu zbog toga što je tako brzo promijenila stranu i osudila „smiješne“ uvjete Europske komisije, izvor aurasalla.fi

(naslovna fotografija izvor Twitter)

Podijeli: