Europski mjesec kibernetičke sigurnosti obilježava se i u Hrvatskoj

Svake godine u listopadu obilježava se Europski mjesec kibernetičke sigurnosti. Tim će povodom CARNET-ov Nacionalni CERT provoditi niz aktivnosti s ciljem osvještavanja hrvatskih građana o važnosti kibernetičke sigurnosti, kako bi lakše prepoznali kibernetičke prijetnje te na ispravan način reagirali i zaštitili se.

Fokus na internetski bonton i rad od kuće

Proteklih godina svjedočili smo povećanoj upotrebi digitalnih tehnologija u svakodnevnim aktivnostima, što ujedno iziskuje i visoku razinu sigurnosti internetskih usluga i servisa, svijest korisnika o potrebi zaštite, pravilnoj komunikaciji i odgovornom korištenju suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Stoga će se ove godine u listopadu fokus staviti na teme poput kibernetičke higijene, internetskog bontona (Netiquette), prve pomoći za žrtve računalno-sigurnosnog incidenta, sigurnog rada i učenja od kuće.

U sklopu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti nastavit će se i CERT-ova kampanja Veliki hrvatski naivci koja upozorava na opasnosti neopreznog korištenja Internetom. Kroz priče naivaca – ljudi koji su zbog vlastite naivnosti postali žrtve neke od mnogih internetskih prevara građani će saznati kako se zaštiti od opasnosti koje vrebaju na Internetu.

Korisnici će moći naučiti kako generirati jaku lozinku, kako održavati kibernetičku higijenu i na zabavan način provjeriti svoje znanje iz područja kibernetičke sigurnosti. Ujedno će moći saznati više i o phishingu – najučestalijem incidentu koji čini 42% od ukupnog broja svih incidenata.

Natjecanje za učenike

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i velikog interesa za natjecanje učenika srednjih škola iz područja računalne sigurnosti, CARNET-ov Nacionalni CERT će i ove godine organizirati natjecanje u obliku CTF-a (Capture the Flag) pod nazivom “Hacknite 2.0”. Riječ je o natjecanju kojim se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava. U dvodnevnom natjecanju učenici i njihovi mentori će na zabavan način i uz natjecateljsku atmosferu stjecati praktična znanja iz područja računalne sigurnosti.