Četiri civila tri će dana provesti u Zemljinoj orbiti

Prva potpuno civilna svemirska misija u povijesti, Inspiration4, lansirana je noćas oko 2 sata po hrvatskom vremenu. Raketa Falcon 9 u orbitu je ponijela posebno prerađenu putničku kapsulu Crew Dragon, a u njoj četvero ljudi koji imaju tek osnovni trening za svemirske letove.

Krajnji cilj misije je prikupiti 200 milijuna dolara za dječju bolnicu St. Jude u Memphisu. Posadu čine tech poduzetnik Jared Isaacman, osnivač kompanije Shift4 Payments i u slobodno vrijeme civilni pilot. On je osobno donirao 100 milijuna dolara spomenutoj bolnici. Uz njega će naredna tri dana u orbiti provesti i medicinska sestra iz iste bolnice Hayley Arceneaux, znanstvenica Sian Proctor te avioinženjer Chris Sembroski. O cijelom pothvatu postoji i dokumentarni serijal na Netflixu.

Posada je proteklih mjeseci prolazila obuku, simulacije i treninge koji su ih pripremili za uvjete u orbiti. Upoznati su s osnovnim sigurnosnim procedurama i funkcijama kapsule koja će im ovih dana biti privremeni dom, no od njih se ne traži da njome niti u jednom trenutku upravljaju, barem ne u redovnim okolnostima. Crew Dragon je, naime, potpuno autonomna kapsula koja bi trebala sve faze leta odraditi samostalno.

Tijekom tri dana posada će se baviti promocijom svoje humanitarne misije i određenim znanstvenim eksperimentima. Oko Zemlje će orbitirati na visini od 575 kilometara, što je oko 150 kilometara više od orbite Međunarodne svemirske postaje, i oko 35 kilometara više od orbite svemirskog teleskopa Hubble. Pogled na Zemlju i svemir će im, dakle, biti spektakularan.

Nakon tri dana kapsula će započeti proces deorbitiranja i sletjeti u ocean u blizini obale Floride.