Apple otpustio voditeljicu inženjerskog programa nakon što je pisala o problemima na radnom mjestu

Apple je otpustio višu voditeljicu inženjerskog programa Ashley Gjøvik, jer je navodno prekršila pravila tvrtke protiv odavanja povjerljivih podataka. Naime, ona je mjesecima objavljivala na Twitteru optužbe o uznemiravanju, pretjeranom nadzoru i sigurnosti na radnom mjestu, što je američkoj tehnološkoj tvrtki odmah upalo u oko.

„Kad sam u ožujku počela iznositi zabrinutosti za sigurnost na radnom mjestu te se gotovo odmah suočila s odmazdom i zastrašivanjem, počela sam se pripremati za nešto točno poput ovoga“, rekla je Gjøvik ističući svoje razočaranje što se tvrtka koju, kako kaže, voli od djetinjstva, tako odnosi prema svojim zaposlenicima.

Kako prenosi The Verge, Gjøvik je izražavala zabrinutost da se njezin ured u zgradi Applea nalazi na otpadom zagađenoj lokaciji (superfund site) te da zbog toga zahtijeva poseban nadzor. Osim toga, govorila je i o suočavanju s uznemiravanjem i zastrašivanjem od strane menadžera te članova svog tima.

Nedavno je počela izražavati zabrinutost i zbog privatnosti u vezi s Appleovim pravilima o tome kako može pretraživati i nadzirati službene telefone zaposlenika, pa je tako prošloga mjeseca objavila na Twitteru da tvrtka ima fotografije njenih grudi.

„Odbili su mi dopustiti da bilo što izbrišem, čak i ‘potpuno osobne’ stvari, za koje sam istaknula da su golišave fotografije“, napisala je Gjøvik dodajući da su te fotografije završile u ormariću za dokaze. Apple je početkom kolovoza počeo istraživati neke od problema, pa je ona stavljena na administrativni dopust.

Gjøvik je u četvrtak objavila na Twitteru snimku zaslona poruke koju je dobila od člana Appleovog tima za odnose sa zaposlenicima u kojoj se navodi da se tvrtka započela baviti „osjetljivim pitanjem intelektualnog vlasništva“ te da žele s njom razgovarati u roku od sat vremena, na što je Gjøvik odgovorila da želi zadržati svu komunikaciju u pisanom obliku

No, ubrzo je stigao odgovor i od predstavnika za odnose sa zaposlenicima, koji joj je rekao da će nastaviti istragu s informacijama koje imaju, budući da je ona odlučila ne sudjelovati u raspravi. Dodali su i da će joj obustaviti pristup Appleovim sustavima zbog ozbiljnosti optužbi.

Nekoliko sati kasnije, Gjøvik je obaviještena da je otpuštena, a slučaj je za The Verge komentirao i Appleov glasnogovornik Josh Rosenstock.

„Mi smo uvijek bili predani stvaranju i održavanju pozitivnog te uključivog radnog mjesta. Ozbiljno shvaćamo sve brige i svaki put temeljito istražujemo kada dođe do neke zabrinutosti te iz poštovanja privatnosti svih uključenih pojedinaca, ne raspravljamo o konkretnim pitanjima zaposlenika“, rekao je glasnogovornik tvrtke.